1 kg szarvas hús
1 fej vöröshagyma
4-5 cikk fokhagyma
1 paprika
1 paradicsom
olaj
őrölt kömény
só
bors
ételízesítő
kakukkfű
majoranna
pirospaprika
Ezzel a Karácsonyi vacsorával kiléptem komfortzónámból és jelentem, legyőztem saját magam. Igaz sokat én nem ettem belőle, de illata bőven jó volt. Az én konyhámban eddig még nem járt szarvas. :) Már nem tudom hogy jött az ötlet, de rögtön tudtam, meg kell csinálnom, mert jó lesz.
Óriási szerencsém volt, mivel olyan szarvashúst kaptam amivel túl sok dolgom nem volt, 1 órát kb. hideg vízben pihentettem. Halkan megsúgom, ilyenkor Karácsony tájékán egyes üzletekben csomagolva, kockára vágva, tisztítva lehet hozzájutni, "szarvas gulyás" címszó alatt...
A hagymát felaprítva kevés olajon megfonnyasztom, majd dobok rá egy paprikát, paradicsomot.
Ha ezek eléggé szétpuhultak, ráteszem a 1-2 kávéskanálnyi köményt, a borsot, majd félrehúzva a tűzről a 2 kávéskanálnyi pirospaprikát, és gyors keverés után rögtön felöntöm fél pohár vízzel. Ekkor szoktam ételízesítővel, majorannával és kakukkfűvel ízesíteni. Ezután jöhet a husi, fokhagyma és egy pohár víz. Fedő alatt, a legkisebb karikán, leggyengébb lángon hosszú ideig főzzük, gyakran megkavarva, ha kell vízzel pótolgatva. Nálam a jó pörköltök legalább 2-3 órán át lassan főnek, attól finomak. Kenyérrel, savanyú káposztával tökéletes, főleg ünnepekre!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése