Megint egy hazai étel, szintén kedvenc :) Nálunk a Távol-Keleten, Szatmárban egyszerűen csak zöldpaszulylevesnek hívjuk, de hátha úgy nem érti mindenki.
Nos, ha friss babból készül, ugye azt mossuk, pucoljuk, daraboljuk. Nekem, anyukám nyári szorgalmának köszönhetően, otthon termett, majd üvegekbe került konzerv babom van. Azzal sokkal egyszerűbb, mert levét leöntöm, annyi vízzel, hogy ellepje, odateszem főni, a kb. 25 dkg babot, sóval, petrezselyem zölddel, babérlevéllel. Ha felfőtt, 3-4 evőkanál olajjal, 2 evőkanál liszttel és 1 evőkanál pirospaprikával rántást készítek. Az alacsony fokozatra kapcsolt, épp hogy csak rotyogó zöldbabhoz adjuk a rántást, folyamatos keverés közben. Majd, ha az így kapott dolog még nem elég sűrű, hanem szinte átlátszó levű, akkor úgynevezett sűrítő adalékot készítünk fél kanál lisztből és épp csak annyi tejből, hogy el lehessen csomómentesre keverni. Ezt szűrőn keresztül hozzáadjuk a levesünkhöz, majd felengedjük kb. fél liter tejjel. Épp csak addig várunk, míg alacsony fokozaton épp csak el kezd főni, és kész is.
Van, aki kevés ecettel szereti.
Nehézség: közepes
Elkészítés: 25 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése