Helló Mindenki!


Ez egy gasztroblog, ahol különböző stílusú egyszerű és gyors recepteket találtok. Könnyű megoldások a mindennapokra.


Bartháné Csókási Edit


2010. október 29., péntek

Arany galuska

Most jöjjön egy nem éppen a "lusta asszonyok" konyhájában előforduló dolog, az arany galuska. Ezt is mint oly sok ételt különbözőképpen láttam már. Így készítik mifelénk.


85 dkg liszt
1 élesztő
1 liter tej
3 evőkanál cukor
pici só
1 tojás
70 dkg darált dió
20 dkg cukor
3 dl olaj


A lisztet óvatosan épp hogy langyosra melegítjük, sokszor átforgatva, nehogy összeálljon (kihagyható művelet). A tejet meglangyosítjuk. A liszt közepén mélyedést formálunk és beletörjük az élesztőt. 1 dl tejet az élesztőre öntünk, majd 1 evőkanál cukorral megszórjuk. A többi cukrot, a sót és a tojást a mélyedés szélére szórjuk és törjük, hogy ne érintkezzen a futtatott élesztővel. Ha felfutott, a tejet fokozatosan hozzáadva elkezdjük dagasztani a masszát. A kelt tészta alapja akkor a legfinomabb, ha kicsit lágyabb, krémesebb. Ha simává dagasztottuk, kevés lisztet szórunk a tetejére és kelesztő tálban langyos helyre tesszük kb. 25-30 percig kelni. 



Addig egy nagyobb tepsibe sütőpapírt helyezünk, melyet vékonyan még megkenünk margarinnal. Előkészítjük a forgatáshoz szükséges cukros diót és egy másik tálban olajat a szaggatáshoz. 



Ha a tésztánk megkelt, elkezdjük a forgatást: az evőkanalat először megmártjuk az olajban, majd a kelt tésztából kiszaggatunk vele egy kanálnyi adagot, amelyet megmártunk az olajban, majd bedobjuk a cukros dióba és abban megforgatjuk. Az így kapott bucikat szépen sorban elhegyezzük szorosan egymás mellett a tepsiben. Ha tele lett a tepsi, némi cukros diót még szórhatunk a tetejére, és jöhet a következő sor galuska. Ha a tészta elfogyott, érdemes még kb. 20 percig ebben a formában pihentetni, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt arany színűre sütjük.
Vanília sodóval tálaljuk.



Nehézség: közepes
Elkészítés: 1 óra 20 perc sütéssel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése