25 dkg száraz bab
25 dkg füstölt csülök
2 db babérlevél
1 csokor petrezselyem levél
olaj
liszt
pirospaprika
fél liter tej
(nagyobb képért katt)
Az a bizonyos csülkös bableves, erre mondja az Apukám, hogy: na ez már valami... :) Sűrű leves, hagyománya van, nekem utána nemigen kell semmi más. Max dipankrin. Gyerekkorom óta mindig is kedvenc volt.
Mivel a bab száraz, nehezen fő, szokott módon már előző este beáztathatjuk, vagy reggel, ha délután kezdjük főzni. A húst pedig főzés előtt kb. egy órával mosom, kockázom és áztatom.
A beáztatott babot felteszem főni 1 evőkanál só és a babérlevél társaságában annyi vízzel, hogy kb. 1-2 ujjnyira lepje el.
Lassú tűzön, lefedve, időnként kevergetve és a vizet pótolgatva főzzük kb. 1 órán keresztül. A húst lehet együtt a babbal is főzni, de később tegyük hozzá, kb. fél órával. Személy szerint külön főzöm őket így aki kér az tesz magának belőle, aki nem, azt nem zavarja.
Ha minden megfőtt, rántást készítek. Kb. 1-2 dl olajat kis lábasba felteszek sülni, és hozzáadok 2-3 evőkanál lisztet. Simára keverem és folytonos kevergetés közben sütöm. Amikor elkezd pezsegni, még kb. fél percig sütöm, kevergetem és lehúzom a tűzről. Picit várok, hogy hűljön és ekkor adom hozzá a 2-3 mokkáskanálnyi pirospaprikát. Jól elkeverem a sült liszttel és a lassú tűzön épp csak bugyogó babhoz adom, folytonos keverés mellett, hogy a rántás szépen simává menjen. A biztonság kedvéért érdemes egy szűrőn át csorgatni a babra, és úgy kevergetni. Ha ez is megvan, el kell döntenünk, hogy elég sűrű-e a levesünk. Ha nem, akkor a rántásos lábasba kb. 1 evőkanál lisztet elkeverek fél dl tejjel, és a szűrőn a leveshez adom. Ezt addig ismételhetjük, míg a kívánt sűrűséget el nem érjük. Ha jónak látjuk, akkor jöhet hozzá a tej, amit lassan öntök hozzá, elkeverem alaposan és megvárom, míg ezzel is felfő a leves, de csak annyira, hogy elkezdenek nagyon apró pici buborékok feljönni, na ekkor a gázt lekapcsoljuk alatta és kész a leves.
Kóstoljuk, ha kell sózzuk, és ízlés szerint ecettel ízesítjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése