Helló Mindenki!


Ez egy gasztroblog, ahol különböző stílusú egyszerű és gyors recepteket találtok. Könnyű megoldások a mindennapokra.


Bartháné Csókási Edit


2015. március 12., csütörtök

Sertés pörkölt

1 kg sertéshús (főleg comb, esetleg tarja)
3 fej vörös hagyma
1 cikk fokhagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 dl olaj
só,
bors,
1 evőkanál őrölt köménymag
ételízesítő vagy leveskocka
3 teáskanál pirospaprika
2 dl víz



(nagyobb képért katt)

A pörkölt időigényes dolog. Számoljunk legalább 4 órát. Akkor jó, ha kényelmesen, lassan főhet puhára. 
A húst megmossuk, és kb. 2x2 cm-es nagyságúra kockázzuk. A hagymát meghámozzuk, sírunk picit, és normál nagyságúra kockázzuk. Mehet a lábasba, jöhet rá az olaj, dobom rá a paradicsomot, paprikát egészben! Emlékszem nagymamám még darabolta, no én újítottam, mivel a környezetemben sokan nem díjazzák a sült zöldségeket, darabkákat az ételekben, a legjobb, ha egészben hagyom. Egyébként az íze nem veszít semmit, ugyanis szét fognak főni. Ha kicsit ezek így együtt már párolódnak, üvegessé válnak, szinte karamellizálódnak, de nem égve! Na akkor szoktam rádobni a só,bors,delikát,kömény egyveleget, gyors kavarás, lassú tűz. Pici, kb. 3 evőkanál víz jöhet hozzá ebben a pillanatban, nehogy leégjen. Ezután félrehúzva a tűzről, jöhet a pirospaprika, és azon nyomban 1 pohár víz. Jól elkeverjük, és ezután öntjük bele a húst. Annyi vízzel öntjük fel, hogy majdnem ellepje a húst. Fedő alatt, legkisebb karika, legalacsonyabb fokozat, kb. 2,5 óra. A 2. óra eltelte után gyakrabban kavargatni illik, főleg ha látjuk, hogy fogy alóla a víz. Az még nem baj, csak nehogy leégjen. Ha úgy látjuk, hogy pörköltünk jó puha, csak még vizes, akkor fedőt levesszük, és így hagyjuk főzni még egy kb. fél órát. Míg nem lesz jó sűrű, igazi.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése