35 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
1 dl tej
fél pohár tejföl
1 tojás
fél dl olaj
pici só
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (ha nincs, őrölt fahéj és szegfűszeg is tökéletes)
Tészta töltelék:
fél kocka margarin (12,5 dkg)
2 evőkanál fahéj
3 evőkanál porcukor
fél üveg meggybefőtt
1 tojás és 1 kanál tejföl megkenni
(nagyobb képért katt)
Nos, ennek a bizonyos kiflinek története van. Történt ugyanis, hogy eléggé éhesen intéztük dolgunkat a családdal az egyik nagy bevásárlóban, és kezünkbe került egy új termék: meggyes croissant. Mivel valami hihetetlen ízű finomságnak találtam, már a parkolóban tudtam, ezt valahogy meg kell otthon sütnöm. :)
Van is egy receptem, gondoltam, igaz, hogy sós kifli, de majd átalakítom. :) Anyukám köményes-sajtos kifli receptjéből indultam ki. Így született ez a recept. Szerintem nem is bonyolult. Nálunk most ez az aktuális kedvenc, még párszor, azt hiszem kombinálva is, még elő fog fordulni mostanában...
Veszünk egy tálat, belemérjük a 35 dkg lisztet, közepébe mélyedést formálunk, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk cukorral és kb. fél dl langyos tejet öntünk a cukros élesztőre. Pár percig nyugton hagyjuk, várjuk, ezek hadd dolgozzanak. Közben én óvatosan szoktam körbe a lisztre épp csak egy pici sót szórni. Ha az élesztő felfutott, vagyis a tej tetejére felúszott, picit habosan, akkor jöhet a tejföl, a tojás, az olaj, a fűszerkeverék, és kedves mozdulatokkal szépen az egészet összegyúrjuk, közben a maradék tejet is hozzáadjuk. Nem kell dagasztani! Csak egynemű tésztát kell kapjunk. A nyújtódeszkát alaposan meglisztezve rádobjuk a tésztánkat, és picit ott is meggyúrjuk, kb. 20 cm hosszú rudat formálunk belőle és 4 részre osztjuk.
A margarint kockákra vágva megpuhítjuk, és egy kis tálban kikeverjük a cukorral és a fahéjjal.
Vesszük az első bucinkat, kb. normál nagy tányér nagyságúra nyújtjuk, fél centi vastagságúra, majd félretesszük, egy tányérra. Jöhet a másik buci, amit szintén normál tányér nagyságúra nyújtunk, megkenjük a margarinos krém felével, és ráillesztjük a tányéron pihenő tésztánkat. Mint egy pizzát, 8 szeletre vágjuk. A szélesebbik szélére néhány szem, kb. 4 db magozott meggyet pakolunk, és innentől befelé haladva szorosan feltekerjük. Mehet a tepsibe.
(nagyobb képért katt)
A maradék két tészta buciból ugyanígy elkészítjük a következő 8 db kiflit is, így lesz összesen 16 db, épp egy nagy gáz tepsiben elférnek. Veszünk egy tojást, 1 kanál tejföllel kikeverjük és szépen sorban bekenjük őket, hogy szép fényesek legyenek.
180-200 fokon 25-30 percig sütjük, nagyjából világosak lesznek, bár ha sok mézeskalács fűszerkeverék kerül bele, attól lehet sötétebb is.
Melegen óvatosan vele, a kelt tészta veszélyes! Bár nagyon nehéz kibírni, nagyon fincsi az illata és az íze... :) Egyszerűen nem volt ideje kihűlni, mind elfogyott. Pedig szép nagyok lesznek, tele lesz a tepsi velük, de ez egy kiscsaládos adag, javaslom dupla adagot számolni, nagyon kapós!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése