Helló Mindenki!


Ez egy gasztroblog, ahol különböző stílusú egyszerű és gyors recepteket találtok. Könnyű megoldások a mindennapokra.


Bartháné Csókási Edit


2015. január 23., péntek

Szilvalekváros tészta

Hozzávalók:

25 dkg széles metélt tészta
15 dkg szalonna
4 evőkanál házi szilvalekvár



(nagyobb képért katt)

Azok az igazi gyerekkori finom ízek, hmmm... Szatmári vagyok, tehát a házi szilvalekvár természetes részét képezi az életemnek. Ugyanis nekünk mindig van. Minden évben van nálunk lekvárfőzés, olyan igazi, 2 napos... Az mekkora buli! Sajnos mára kevesebben vagyunk, az igazi csapat nagymamákkal együtt volt teljes, de mindent megteszünk, hogy ez a hagyomány fennmaradjon. Ha valaki szeretne ilyen lekvárt, szóljon nekem! Ez a kaja volt nálam az életmentő gyerekmenü. Válogatós voltam, vagy csak ínyenc :) 

Egyébként pedig egy igazi hamar vacsi, ugyanis nincs más tennivaló, mint feltenni a tésztavizet forrni, majd a forrásban lévő vízbe óvatosan bedobni a tésztát. (Bezzeg amikor nagymamám még kézzel gyúrta, nyújtotta a tésztát! Minden este, mert nagyapám tésztás volt... Most könnyebb a dolgunk.)
Fél kanál sót tegyünk rá és kavarjuk meg. Közepes lángon kb. 10 perc alatt megfő, de tészta függő, folyamatosan nézegessük, nehogy túl főzzük! Amíg a tészta fő, a szalonnát apróra vágjuk és átsütjük. A lekváros tészta igazi íze a szalonnával teljesedik ki. Persze, hogy a szalonna is hazai, saját. Természetesen ha valaki nagyon ellenzi, nyugodtan kihagyható! Ha kész a tészta, hideg vízbe szűrjük, azután a hideg vizet leöntjük róla. Ezután 1-2 evőkanál szalonnazsírt teszünk rá hogy ne ragadjon össze és a kisült zsírból kihalásszuk a szalonnákat, amikkel jól összekeverjük a tésztát. 
A lekvárt a tetején tálaljuk, de összekeverve a tuti! Én tudom! :)

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése