1 kg sertéshús (főleg comb, esetleg tarja)
3 fej vörös hagyma
1 cikk fokhagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 dl olaj
só,
bors,
1 evőkanál őrölt köménymag
ételízesítő vagy leveskocka
3 teáskanál pirospaprika
2 dl víz
10 dkg borsó
(nagyobb képért katt)
Emlékeimben még mindig él a kollégiumi menza. De még hogy, borzalmas volt, nem láttam sose belülről a konyhát, de jóra nem lehetett gondolni. Na itt hallottam először a tokány fogalmát is. Nagyon gyakran, minden héten csináltak valami hús-zöldség kombót tokány és ragu néven, én akkor kifejezetten utáltam ezeket. Így voltam anno régen a pörköltökkel is. Nem volt a listám elején. De mióta saját magam megtanultam elkészíteni, és olyanra ahogy én szeretem, minden formájában kedvelem.
Ez itt a klasszikus sertéspörkölt recept, innen indul minden.
A pörkölt időigényes dolog. Számoljunk legalább 4 órát. Akkor jó, ha kényelmesen, lassan főhet puhára.
A húst megmossuk, és kb. 2x2 cm-es nagyságúra kockázzuk. A hagymát meghámozzuk, sírunk picit, és normál nagyságúra kockázzuk. Mehet a lábasba, jöhet rá az olaj, dobom rá a paradicsomot, paprikát egészben! Emlékszem nagymamám még darabolta, no én újítottam, mivel a környezetemben sokan nem díjazzák a sült zöldségeket, darabkákat az ételekben, a legjobb, ha egészben hagyom. Egyébként az íze nem veszít semmit, ugyanis szét fognak főni. Ha kicsit ezek így együtt már párolódnak, üvegessé válnak, szinte karamellizálódnak, de nem égve! Na akkor szoktam rádobni a só,bors,delikát,kömény egyveleget, gyors kavarás, lassú tűz. Pici, kb. 3 evőkanál víz jöhet hozzá ebben a pillanatban, nehogy leégjen. Ezután félrehúzva a tűzről, jöhet a pirospaprika, és azon nyomban 1 pohár víz. Jól elkeverjük, és ezután öntjük bele a húst. Annyi vízzel öntjük fel, hogy majdnem ellepje a húst. Fedő alatt, legkisebb karika, legalacsonyabb fokozat, kb. 4 óra. Néha kevergetjük, kb. a 3. óra letelte után, mikor már kezd puhulni, a hagyma már nem felismerhető, hozzátesszük a borsót, ha mirelit, akkor számoljunk annak a megpuhulási idejével. Ha a borsó is elkészült, fedőt levesszük és zsírjára sütjük az egyveleget, míg a víz el nem párolog. Ilyenkor még gyakrabban kevergetjük, nehogy leégjen.
Rizzsel, savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése