2 bögre sárga hüvelyű zöldbab
2 burgonya
2 kisebb sárgarépa
15 dkg sertéspörkölt
2 babérlevél
1 teáskanál tárkony
Tejföl
só
bors
ételízesítő
(nagyobb képért katt)
Illatos, tartalmas leves, én mindjárt egytálételnek nevezném ki, mert simán elég önmagában, ezután már semmi nem hiányzik. Azért is szeretem, mert ha sok pörköltet sikerült előzőleg készítenünk, és eredeti formájában már nem bírjuk elfogyasztani, ezzel a levessel "felújíthatjuk". A pörköltet le is fagyasztathatjuk, és akár gulyás, akár palócleves vagy egyéb formájában újra felhasználhatjuk. Pár napot nyerhetünk a fagyasztással.
Ha kész a pörkölt hozzá, onnantól nincs sok dolgunk, mintha egy sima zöldség levest készítenénk. A zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk. Kb. fél liter vizet felteszünk főni, ha felforrt, beledobjuk a répát és a zöldbabot, sózzuk, borsozzuk, kevés ételízesítő, jöhet a tárkony és a babér. Ha félig megpuhultak, mehet bele a krumpli. Jól összefőzzük őket, és ha már majdnem kész, akkor beletesszük az elkészített pörköltet. Sokan rántással készítik, nekem ez úgy tökéletes, ha csak egy kevés tejfölt teszek bele tálaláskor, hogy annak a krémes íze megmaradjon.
Jó étvágyat!
Sertés pörkölt
Sertés pörkölt
1 kg sertéshús (főleg comb, esetleg tarja)
3 fej vörös hagyma
1 cikk fokhagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 dl olaj
só,
bors,
1 evőkanál őrölt köménymag
ételízesítő vagy leveskocka
3 teáskanál pirospaprika
2 dl víz
(nagyobb képért katt)
A pörkölt időigényes dolog. Számoljunk legalább 4 órát. Akkor jó, ha kényelmesen, lassan főhet puhára.
A húst megmossuk, és kb. 2x2 cm-es nagyságúra kockázzuk. A hagymát meghámozzuk, sírunk picit, és normál nagyságúra kockázzuk. Mehet a lábasba, jöhet rá az olaj, dobom rá a paradicsomot, paprikát egészben! Emlékszem nagymamám még darabolta, no én újítottam, mivel a környezetemben sokan nem díjazzák a sült zöldségeket, darabkákat az ételekben, a legjobb, ha egészben hagyom. Egyébként az íze nem veszít semmit, ugyanis szét fognak főni. Ha kicsit ezek így együtt már párolódnak, üvegessé válnak, szinte karamellizálódnak, de nem égve! Na akkor szoktam rádobni a só,bors,delikát,kömény egyveleget, gyors kavarás, lassú tűz. Pici, kb. 3 evőkanál víz jöhet hozzá ebben a pillanatban, nehogy leégjen. Ezután félrehúzva a tűzről, jöhet a pirospaprika, és azon nyomban 1 pohár víz. Jól elkeverjük, és ezután öntjük bele a húst. Annyi vízzel öntjük fel, hogy majdnem ellepje a húst. Fedő alatt, legkisebb karika, legalacsonyabb fokozat, kb. 4 óra.
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése