Fél fej kelkáposzta
4 db virsli
só
őrölt kömény
3 evőkanál olaj
3 evőkanál liszt
2 mokkáskanál pirospaprika
3 dl tej
A kelkáposzta egy nagyon egészséges, tápláló zöldségfajta. Sajnos a mi családunkban elég hátrányos helyzetben van, kizárólag a frankfurti levesben hajlandók megenni, főleg a virsli miatt... Egyébként pedig egy nagyszerű, jóízű és laktató levesféléről beszélünk. A kömény miatt pedig igazán illatos is.
A kelkáposztát ujjnyi csíkokra vágjuk, aki nem szereti hogy a kanálból kilógnak, az akár kisebbekre is vághatja, illetve kockázhatja is. Ezután kb. fél liter vízben feltesszük főni, fél evőkanál só és 1 mokkáskanál őrölt köménymag társaságában. Félig lefedve, közepes gázon kb. 15-20 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük, ekkor hozzáadjuk a felkarikázott virslit. Ha a virsli is megfőtt, rántást sütünk rá.
Az olajat felforrósítjuk, ekkor hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük és aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, nehogy megégjen. A tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, gyorsan elkavarjuk és a takarékon épp hogy forrásban levő virslis káposztára csorgatjuk, folytonos kevergetés közben. Ezután ha még nem találjuk elég sűrűnek, akkor a lábasban 1 evőkanál lisztet elkeverünk pici tejjel, szűrőkanállal a levesbe csorgatjuk, és ezután felengedjük a maradék tejjel. Aki szereti tehet még hozzá pici ecetet ízesítésül, vagy babért.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése