Csirke apraja - szárnya, melle csonttal
3 db sárgarépa
1 db petrezselyem gyökér, levéllel
1 db vöröshagyma
3 cikk fokhagyma
fél zeller
1 db karalábé
só
bors
ételízesítő
(nagyobb képért katt)
Nálunk vidéken, a messzi Szatmárban a jó húsleves tartalmas, sok hússal készül és órákig fő. Előfordulhat olyan, hogy pl. nem vasárnapi ebédre szeretnénk egy jó meleg húslevest készíteni. Én szoktam olyankor is, ha kislányom beteg, mint erősítő hús leves. Ilyenkor csak néhány csirkedarabot teszek bele, és vékony hús féléket, a gyors elkészülés miatt.
A húst megmossuk, és annyi vízben tesszük oda lassú tűzön főni, amennyi levest szeretnénk majd kb. készíteni. Vigyázat, közben veszít majd a levéből a párolgás miatt. Míg a hús fő, megpucoljuk a zöldségeket. Amikor a víz felfő, és a hús elkezd habot képezni, azt egy szűrőkanál segítségével leszedjük, majd beletesszük az összes zöldséget és a hagymákat. Ezután jöhet minden fűszer. Én mindig fekete borsot használok, szerintem ezzel a legfinomabb a leves. Lehet őrölve, vagy egészben is használni. Akkor lesz kész, ha minden jól megpuhul, ez kb. 1,5-2 óra összesen. Ha elkészültünk, kevés leveslében külön lábasban megfőzzük a tésztát hozzá.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése