Fél dl fehérbor
6 fej hagyma
3 dkg vaj
só, bors, kakukkfű
1 leveskocka
1 evőkanál liszt
fél dl tej
rozscipó igény szerint
(nagyobb képért katt)
A franciák tudnak ám valamit. Hideg napokra, egy jó meleg, fehérboros hagymaleves, tuti vacsora! A hagymákat vékony szeletekre vágom, a kevés olajon üvegesre pirítom, és pár perc után felengedem a borral. Sózom, borsozom, és megint pár perc rotyogás után felöntöm egy pohár vízzel és rádobom a leveskockát. Fedő alatt sokszor ellenőrizve, kevergetve, kb. 15-20 percig párolom. Végül megkóstolom, ízesítem és a tejjel csomómentesre kavart lisztet óvatosan, szűrőkanálon keresztül hozzácsorgatom. Ezután felengedem annyi vízzel, amilyen sűrűségűre szeretnék készíteni a levest. Közben a cipónak levágom a tetejét, és sütőben néhány perc alatt ropogósra pirítom. Ha kész a leves, ebben tálalom, a fokhagymás pirítós kiváló hozzá.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése