1 liter tej
20 dkg búzadara
fahéj
szegfűszeg
cukor ízlés szerint
2 tojás
olaj a sütéshez
(nagyobb képért katt)
Előfordul néhanapján, hogy megmarad az előző napi tejbegríz, és ugye az eléggé megkeményedik, melegítve nálunk nem kedvenc. Nem rég hallottam egy jó ötletet ilyen esetre, milotai barátainktól. Ha jól tudom, ez egy hagyományos régi recept, újrahasznosítva a megmaradt tejbegrízt.
A tejbegrízt 1 liter tejből szokott módon elkészítem, vagyis lassú kevergetés mellett a forrásban lévő tejhez adagoljuk a grízt, cukrozzuk, fűszerezzük és addig főzzük, míg a gríz meg nem puhul benne. Majd ha kész egy nagy tányérra vagy tálcára, esetleg tepsibe tesszük, és abba hagyjuk kihűlni, megdermedni, illetve ha az az alapeset, hogy tejbegríz készül, akkor a maradékot, ami nem fogy el, ilyen edénybe tegyük kihűlni.
Másnap/vagy ha kihűlt a grízünk, így vesszük elő Kb. 5x5 cm nagyságú négyzetekre vágjuk. Egy tányérban felverjük a tojásokat. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a tojásban megforgatott gríztáblákat mindkét oldaláról kisütjük.
Forrón kevés kristálycukorral meghintjük és kész is.
Igazi retro édesség, jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése