70 dkg szárazbab
só
babérlevél
3 fej vöröshagyma
2 mokkáskanál pirospaprika
olaj
(nagyobb képért katt)
Régóta terveztem, hogy megosztom veletek ennek a személyes kedvencemnek a receptjét. Az az érzésem, ezt kevesen ismerik, és eléggé megosztó étel. Végre hosszú évek után, a családom is megszerette. Hurrá! :)
Annyira egyszerű, tényleg. Annyi bonyolultság van esetleg benne, hogy jobban járunk, ha előző este megmossuk és beáztatjuk bő vízbe a babot. Másnap tiszta vízben, 1 evőkanál sóval és 2 db babérlevéllel kb. 45 perc alatt meg fő puhára a bab. Míg fő, addig megpucoljuk és nem túl vékonyra felkarikázzuk a hagymát. Kevés olajon egy kis lábasban közepes lángon sütni kezdjük a hagymát. Kb. 15 perc alatt, folyamatos kevergetés és ellenőrzés mellett addig sütjük, míg nem kezd el karamellizálódni. Mikor már szinte ropogós, akkor a gázt lekapcsoljuk, és ekkor adjuk hozzá a pirospaprikát. Közben a babunk is megpuhul, és leöntjük róla a főzővizet, nagyon keveset, kb. 1 pohárnyit meghagyunk belőle, hogy ne legyen túl száraz. Egy krumplitörővel összenyomjuk, nem baj, ha kissé darabos marad. És kész is.
A sült hagymával tálaljuk, és mindenképpen valamilyen savanyúsággal kínáljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése