Tészta:
8 dkg vaj
4 dkg cukor
1 tojás pici só
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
13 dkg liszt
3 evőkanál egész mák
Mákos töltelék:
1 dl
10 dkg darálatlan mák
1 bögre darált dió
10 dkg cukor
3 evőkanál búzadara
Túrós töltelék:
15 dkg túró
12 dkg cukor
fél pohár tejföl
3 evőkanál búzadara
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 alma
(nagyobb képért katt)
A hosszú hozzávaló lista ne rémisszen el senkit, attól még, hogy sok az összetevő, nem annyira bonyolult. Igazi torta, tartalmas, sokszínű, mutatós és kiadós. Az íze fergeteges! A túró, a mák, a dió és az alma együtt.
A tésztához a vajat megolvasztom, hozzáadom a cukrot, a tojást, a pici sót, jó habosra kikeverem. Hozzáadom a mákot, a sütőport, szódabikarbónát és a lisztet. Ha jól összeállt, veszek egy kb. 20 centis tortaformát, de én pl. egy kisebb kb, 18 centis lábasba sütöttem. (ha valaki egy normál méretű, nagycsaládos tortát szeretne, természetesen simán duplázhatóak a mennyiségek)
A lábast jól kivajaztam, és alaposan liszteztem, bőven hadd maradjon az alján liszt, hogy majd könnyen kijöjjön a torta belőle. Ezután a tésztát óvatosan belenyomkodjuk a formánkba, úgy hogy kevés pereme is legyen, és hűtőbe tesszük. Míg pihen, vesszük az 1 dl tejet, kisebb lábasba a mákkal és cukorral, búzadarával és a dióval jó krémes állagúra főzzük. Ha lágyabb, úgy tegyünk még hozzá diót, jó krémes legyen, de ne folyjon. Míg hűl, addig a túrót összetörjük a tejföllel, cukorral, citrommal, és a búzadarával. Hozzáadjuk a tojást és a meghámozott, vékony szeletekre vágott almákat, jól bekavarjuk és ez is kész. Vesszük a hűtött tésztánkat, és a mákos töltelék felével beterítjük az alját, majd jön a túrós töltelék fele. Ezután a töltelékeket foltokban szórtan felváltva helyezzük el, egy kanál mákos, egy kanál túrós. Végül kisimítjuk a tetejét óvatosan, hogy sima legyen. Mehet a sütőbe, 180 fokon kb. 30 perc, de figyeljük, ha gyorsan sül a tésztánk, úgy elég 150 fokon sütni, majd szépen még egy 10-15 percig kb. 120 fokon csak szárítjuk, hogy teljesen átsüljön. Egy hosszú fapálcikával közepét megszúrva teszteljük. Akkor jó, ha nem lesz nedves a pálca. Addig kell szárítani alacsony hőfokon, míg nem lesz teljesen száraz a pálca próba.
A lábast jól kivajaztam, és alaposan liszteztem, bőven hadd maradjon az alján liszt, hogy majd könnyen kijöjjön a torta belőle. Ezután a tésztát óvatosan belenyomkodjuk a formánkba, úgy hogy kevés pereme is legyen, és hűtőbe tesszük. Míg pihen, vesszük az 1 dl tejet, kisebb lábasba a mákkal és cukorral, búzadarával és a dióval jó krémes állagúra főzzük. Ha lágyabb, úgy tegyünk még hozzá diót, jó krémes legyen, de ne folyjon. Míg hűl, addig a túrót összetörjük a tejföllel, cukorral, citrommal, és a búzadarával. Hozzáadjuk a tojást és a meghámozott, vékony szeletekre vágott almákat, jól bekavarjuk és ez is kész. Vesszük a hűtött tésztánkat, és a mákos töltelék felével beterítjük az alját, majd jön a túrós töltelék fele. Ezután a töltelékeket foltokban szórtan felváltva helyezzük el, egy kanál mákos, egy kanál túrós. Végül kisimítjuk a tetejét óvatosan, hogy sima legyen. Mehet a sütőbe, 180 fokon kb. 30 perc, de figyeljük, ha gyorsan sül a tésztánk, úgy elég 150 fokon sütni, majd szépen még egy 10-15 percig kb. 120 fokon csak szárítjuk, hogy teljesen átsüljön. Egy hosszú fapálcikával közepét megszúrva teszteljük. Akkor jó, ha nem lesz nedves a pálca. Addig kell szárítani alacsony hőfokon, míg nem lesz teljesen száraz a pálca próba.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése